EKONOMİ HABERLERİ

Ölüm Aylıklarında ki Zaman Aşımı 

Ölüm Aylıklarında ki Zaman Aşımı 

SGK İş Kazası Hastalığı ve Ölüm Aylıklarında ki Zaman Aşımı 

Çeşitli nedenler ile alınamayan iş kazası ya da ölüm aylıklarında zaman aşımı ilgili kanunlar ile belirlenmiştir.

SGK iş kazası hastalığı ve ölüm aylıklarında ki zaman aşımı konusu bazı durumlarda merak edilen konulardan biridir. Çeşitli nedenler ile birlikte bu durumlar gözden kaçabilmektedir. Ancak ilgili kanun ile bu durumların zaman aşımlar ortaya konmuştur.

Belirtilen sürelerden sonra, var olan haklardan yararlanabilmek mümkün olmamaktadır. Ancak haklı bir nedeni olduğunu ispat edenler, iş kazası, meslek hastalığı, vazife malüllüğü ve ölüm gibi durumlarda zaman aşımına tabi değillerdir. Bu durumlar için zaman aşımı ise 5 senedir. Ancak her ne olursa olsun kazanılan diğer haklar beş sene içerisinde zaman aşımına uygulanmaktadır.

Uygulama şu şekilde olmaktadır. Örneğin 7nci yılda başvuru yapılmış ise sadece geriye dönük 5 yıllık süre için ödeme alınabilmektedir. Geriye kalan 2 yıllık süre ise yanmaktadır. Bu süre için herhangi bir ödeme yapılmamaktadır.

Süre Ne Zaman Başlar?

Ölüm aylığı hak kazanma ne zamandan itibaren başlar konusu da merak edilen konulardan biridir. Daha önceleri farklı kurumlar olduğu için uygulama farklı idi. Ancak 2008 yılında yürürlüğe giren kanun ile hak kazanma tarihinden itibaren 5 yıllık süre başlamaktadır.

Örneğin bir kadının babası 2020 yılında ölse ve kadın 2022 yılında boşansa hak tarihi olarak 2022 baz alınacaktır. Bu nedenle 5 yıllık süre 2027 yılında son bulmaktadır.

SGK zaman aşımı süreleri ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Aylık hakkı kazananlar için zaman aşımı 5 yıldır. Geriye dönük sadece 5 yıllık ödeme yapılır. 5 yılı geçen durumlar için ödeme söz konusu değildir.
  • Bağlanan aylıklar için ise zaman aşımı bulunmamaktadır. Kazanılmış hak kapsamına girmektedir. Talep edilir ise toplu ödeme yapılmaktadır.
  • Ölen bir sigortalının maaş bağlanması için yeterli prim günü bulunmuyor ise yatırılan tutar toplu olarak alınabilir. Bu ödemeyi alabilmek için ise 5 yıl içerisinde başvuru yapmak gerekmektedir. Aksi takdirde ödeme yapılmamaktadır.
  • Ölüm aylığı alan kıza çeyiz yardımı olarak bilinen evlenme yardımı ise evlendikten sonra 5 yıl içinde alınması gerekmektedir. Aksi takdirde ödeme yapılmamaktadır. Çeyiz yardımı 24 aylık maaş kadardır.
  • Cenaze yardımı da ölen sigortalı için verilen bir yardımdır. Hak sahiplerine verilmektedir. Bu ödemeyi almak için de 5 yıl içerisinde başvuru yapmak gerekmektedir. Aksi takdirde ödeme yapılmamakta ve hak ortadan kaybolmaktadır.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu