HABERSHOW

Ölüm Aylıklarında ki Zaman Aşımı 

SGK İş Kazası Hastalığı ve Ölüm Aylıklarında ki Zaman Aşımı 

Çeşitli nedenler ile alınamayan iş kazası ya da ölüm aylıklarında zaman aşımı ilgili kanunlar ile belirlenmiştir.

SGK iş kazası hastalığı ve ölüm aylıklarında ki zaman aşımı konusu bazı durumlarda merak edilen konulardan biridir. Çeşitli nedenler ile birlikte bu durumlar gözden kaçabilmektedir. Ancak ilgili kanun ile bu durumların zaman aşımlar ortaya konmuştur.

Belirtilen sürelerden sonra, var olan haklardan yararlanabilmek mümkün olmamaktadır. Ancak haklı bir nedeni olduğunu ispat edenler, iş kazası, meslek hastalığı, vazife malüllüğü ve ölüm gibi durumlarda zaman aşımına tabi değillerdir. Bu durumlar için zaman aşımı ise 5 senedir. Ancak her ne olursa olsun kazanılan diğer haklar beş sene içerisinde zaman aşımına uygulanmaktadır.

Uygulama şu şekilde olmaktadır. Örneğin 7nci yılda başvuru yapılmış ise sadece geriye dönük 5 yıllık süre için ödeme alınabilmektedir. Geriye kalan 2 yıllık süre ise yanmaktadır. Bu süre için herhangi bir ödeme yapılmamaktadır.

Süre Ne Zaman Başlar?

Ölüm aylığı hak kazanma ne zamandan itibaren başlar konusu da merak edilen konulardan biridir. Daha önceleri farklı kurumlar olduğu için uygulama farklı idi. Ancak 2008 yılında yürürlüğe giren kanun ile hak kazanma tarihinden itibaren 5 yıllık süre başlamaktadır.

Örneğin bir kadının babası 2020 yılında ölse ve kadın 2022 yılında boşansa hak tarihi olarak 2022 baz alınacaktır. Bu nedenle 5 yıllık süre 2027 yılında son bulmaktadır.

SGK zaman aşımı süreleri ise şu şekilde sıralanmaktadır.

 

 

Exit mobile version