SAĞLIK HABERLERİ

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri

Akciğer kanseri olduğunuzu öğrenmek duygusal olarak yıkıcı olabilir. Tedavinizle ilgili önemli kararlar vermeniz gerekecektir. Aşağıdaki bilgiler, kullanabileceğiniz bazı seçenekleri anlamanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Bu bilgileri doktorunuzla konuşurken ve sizin için hangi tedavinin doğru olduğuna karar verirken kullanabilirsiniz.

Akciğer Kanseri Nedir?

Vücudunuzdaki hücreler sağlıklı olduklarında bölünürler, büyürler ve düzenli bir şekilde yok olurlar. Ancak kanserli hücreler çok hızlı büyür ve yok olmazlar. Akciğer kanseri genellikle hava yollarında başlar. Anormal hücrelere tümör denir. Yavaş yavaş büyürler.

Neredeyse tüm akciğer kanseri türleri vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve diğer organlarınıza geçebilir. Bunlara ikincil veya metastatik kanserler denir.

Doktorlar, kanser hücrelerinin mikroskop altında nasıl göründüklerine göre akciğer kanserini iki türe ayırırlar.

Akciğer kanseri vakalarının her 10 kişiden yaklaşık 8’i sigaradan dolayı olmaktadır. Asbest gibi kimyasalları soluduğunuz işlerde çalışmak diğer nedenlerdir. Hava kirliliğinin akciğer kanserine neden olabileceğine inanılıyor, ancak kesin olarak söylemek için henüz yeterli araştırma yok.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir? 

Akciğer kanserinin en sık görülen semptomları öksürük ve nefes darlığıdır. Aynı belirtiler birçok hastalığın ortak semptomlarıdır, ancak akciğer kanseri ile ilişkili olanlar zamanla düzelmez. Solunum problemleriniz, geçmeyen öksürüğünüz varsa doktorunuzu görmeniz önemlidir.

Kan tükürmek gibi daha rahatsız edici semptomlarınız olabilir. Akciğerlerinizdeki hava yolları bir tümör tarafından tıkanmışsa bronşit veya zatürre gibi birçok akciğer enfeksiyonu gelişebilir. Ayrıca göğüs ağrısı, konuşurken ses kısıklığı veya yutma güçlüğü hissedebilirsiniz. Kanser kemiklere yayılmışsa, kollarınızda, bacaklarınızda veya sırtınızda ağrı hissedebilirsiniz.

Bu belirtilerden herhangi birini taşıyorsanız, doktorunuz göğüs röntgeni isteyebilir. Röntgen bir tümörü gösteriyorsa, akciğer kanseri tedavisinde uzmanlaşmış bir doktora görünmelisiniz. Bir yumru görünmüyorsa, yine de bir uzmana görünmeli ve emin olmak için daha ayrıntılı testler yapmalısınız.

Akciğer Kanseri Evreleri 

Akciğer kanseri teşhisi konulursa, doktorunuz kanserin hangi aşamada olduğunu size söyleyecektir. Bu adımlar numaralandırılır, kanserin ne kadar yayıldığını açıklar. Bu adımlar önemlidir çünkü kanserin nasıl tedavi edildiği konusunda bir fark yaratırlar.

Evre I: Kanser sadece akciğerlerde bulunur.

Evre II: Tümör küçüktür ancak akciğere en yakın bölgelere yayılmıştır.

Evre III: Kanser meme ve diğer yakın bölgelere yayılmıştır. Ayrıca birden çok tümör olduğu anlamına da gelebilir.

  1. Evre: Kanser, beyin gibi vücudun uzak olan diğer bölümlerine yayılmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu