EKONOMİ HABERLERİ

Kaltun Maden ve Borusan Cat Kadın İş Makinesi Operatörü İstihdamı İçin Güçlerini Birleştirdi

 Kaltun Grup şirketlerinden Kaltun Maden ve Borusan Grup şirketlerinden Borusan Cat, toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmeye ve kadın çalışan istihdamını artırmaya yönelik bir projeyi hayata geçirdi. Proje, sunduğu kapsamlı eğitimlerle kadınların donanımlı birer iş makinesi operatörü olmalarını hedefliyor. 

 

Feldspat ile kuvars üretiminde Türkiye’nin öncü kuruluşu Kaltun Maden ve “Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz” şirket amacı ile Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Uzak Doğu Rusya olmak üzere 6 ülkede operasyonlarını yürüten Borusan Cat, kadın iş makinesi operatörü istihdamını artırmayı amaçlayan projeyi hayata geçirdi.

Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında düzenlenen eğitimlerle kadın iş makinesi operatör adayları, sınıfta ve sahada olmak üzere, müfredatında iş sağlığı ve güvenliğinden lastikli yükleyici iş makinesi kullanımına kadar farklı konuları içeren kapsamlı bir eğitim sürecinden geçti. Başarılı adaylar sertifikalarını, Kaltun Maden tesislerinde gerçekleşen törende, Kaltun Maden Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Tuncer ve Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın’dan teslim aldı.  Törene Caterpillar Kıdemli Başkan Yardımcısı Frederic Istas ve Lastik Tekerlekli Yükleyici Pazarlama Müdürü Marcio Vieira da katıldı

 

“Ön yargıları yıkıyor, sahada kadın istihdamını artırıyoruz”

 

Kaltun Maden Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Tuncer Kadın Operatör projesi hakkında şunları söyledi:

 

“Kaltun Grup ve Kaltun Madencilik olarak kadın çalışan sayımızın artırılması konusunda tüm iş kollarımızda aynı sorumluluk anlayışıyla hareket ediyoruz. Yıllardır ofis çalışanlarımızla başlamış olduğumuz bu anlayışımızı, üretim sahalarımıza taşıyoruz. İlk defa 2007 yılında kadınlarımızın Triyaj ünitelerimizde çalışmaya başlamasıyla başlatmış olduğumuz istihdam hareketimiz bugün gelinen noktada her alanımıza yayılarak devam etmektedir.

 

Madencilik alanındaki bu zorlu yolculukta öncelikle maden sahalarımızda kadın kamyon şoförlerimizi istihdam ettik. Ardından sırasıyla kadın forklift operatörlerimiz, kadın bakım ve imalat çalışanlarımızla sürecimizi devam ettirmiş bulunuyoruz. Son olarak ise Borusan Cat iş birliği çerçevesinde kendilerinden almış olduğumuz eğitim desteğiyle birlikte ‘kadın lastikli iş makinesi operatörü’ yetiştirme kurslarına başladık ve bugün başarıyla devam eden bu kurslarımızın önemli bir aşamasını geçerek çalışanlarımız sertifikalarını aldı. Başarmanın vermiş olduğu büyük bir motivasyonla kısa süre içerisinde sahada lastikli iş makinelerini alarak da üretime katılmalarının coşkusunu hep birlikte yaşayacağız. Diğer bir taraftan Kaltun Grup olarak gelecekte bu ve benzeri birçok kıymetli projeyi hayata geçirmek için kadınlarımızın her alanda neler yapabileceğini gösterir örnek yeni projelerimizin hazırlıklarını bünyemizde başlattık. 

 

Unutulmamalıdır ki, içerisinde yaşadığımız toplumumuzun daha refah, daha yaşanılır ve gelecek kuşaklara gönül rahatlığıyla aktarabileceğimiz tüm olumsuzluklardan uzak olması ancak kadın erkek demeden hep birlikte çalışan ve üreten bir toplum yapısıyla mümkün olacaktır. 

Kaltun Ailesi olarak ‘bizimki gibi’ ve benzeri toplumsal duyarlılığı son derece yüksek olan projelerin, ülkemizde kadın istihdamı konusuna yönelik ön yargıları ortadan kaldıracağını ümit ediyoruz.  Cinsiyet ayrımcılığından uzak, her türlü işte kadınların, erkeklerle birlikte kol kola omuz omuza bir şekilde çalışma hayatı geçirmelerini hedeflemekteyiz. 

 

Şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz projeler sonucu istihdam sağladığımız kadın çalışanlarımız, toplumsal rollerin kadınların kendi ayakları üzerinde durmalarını engelleyeceğini düşünenlere, ‘kadının üretim sahalarında, şantiyede işi ne?’ diyenlere inat; başkalarının yanına yanaşmaya korktuğu devasa iş makinelerinin usta şoförleri, eşleri ve çocuklarının gurur kaynağı, çevrelerinde yaşayan birçok kadının rol modeli oldular.

 

Şimdi hedefimiz, hizmet verdiğimiz her sektörde, bölgemizde kadın istihdamını artırarak içerisinde bulunduğumuz toplumumuzun çehresini değiştirmeye yardımcı olmak, yereldeki ve globaldeki çalışmalarımızla diğer kurumlara örnek teşkil etmek olacaktır.”

 

Borusan Holding’in ‘Borusan Eşittir’ çatısı altında, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların toplumda ve iş hayatındaki rolünün güçlendirilmesi gibi konularda yürüttüğü kapsamlı çalışmaların bir parçası olmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın, Kaltun Maden ile gerçekleştirilen ve kadınlara yeni bir kariyer kazandırmayı amaçlayan proje hakkında şunları söyledi: “Borusan Cat olarak ‘Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz’ şirket amacımız ile insana ve çevreye saygılı, sürdürülebilirliği odağına alan iş modeli doğrultusunda hizmet ve çözümler üretiyoruz. Bizimle aynı amaca sahip Kaltun Maden ile sürdürdüğümüz uzun soluklu iş ortaklığımızın böylesine önemli bir projeye vesile olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Kadın çalışanlar nezdinde bir süredir önemli projelere imza atan Kaltun Maden ile yürüttüğümüz projemiz kapsamında adaylar teknik eğitimler, saha eğitimleri ve simülatör içerikleriyle destekleniyor. 

 

Şirketimizin donanımlı eğitmen kadrosunun oluşturduğu programla yoğun geçen eğitim süreci sonunda başarılı adaylar sertifikalarını alarak, donanımlı birer operatör olma yolunda büyük bir yol kat ettiler. Kadın işi erkek işi ayrımına meydan okuyan bu projemiz ile ön yargıları kırmaya hedefliyor, kadın istihdamına katkı sağlamaya devam etmek istiyoruz. Kadınların sektörümüzdeki varlığının işimize olan somut katkılarını görerek, tüm Borusan Cat müşterilerini bu projeye dahil olmaya davet ediyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu