PRATİK BİLGİLER

Çek Kırdırma Nasıl Yapılır Yasal Yöntemi Nedir?

Çek Kırdırma Nasıl Yapılır Yasal Yöntemi Nedir?

İş ve ticaret dünyasında ödemeler alanında sıklıkla kullanılan çekler, ödeme planı yapmakta kolaylık sağlamak, nakit ödemede belirli bir zaman kazanmak, ödemeyi belirli bir vadeye kadar ertelemek için olanağı tanır.

Çek Nasıl Kullanılır?

Mal ve hizmet satışına mütekabil ödemeyi çek olarak tahsil eden gerçek ve tüzel kişiler, çek üzerinde yer alan tarih geldiği zaman, çekin ait olduğu bankaya giderek çekte yazan miktarı tahsil edebilirler.

Çek Kırdırma Nedir?

Piyasadaki tabiriyle çek kırdırma faktöring alanındaki kullanım tabiri ise “vadeli alacağın temliki” şeklinde, olan bu terimin bankacılıktaki alanındaki kullanımı “çek karşılığı iştira işlemi” dir.

Piyasadaki tanımlamasıyla, çek kırdırma (çek bozdurma) işlemi sonucunda, çekin kullanılmasından doğacak olan, alacak hakkının el değiştirmesine sebep olunur.

Çek kırdırma , vadesi daha henüz gelmemiş olan çek/çeklerin nakit para ihtiyacı durumunda nakde çevrilme işlemidir. Bankalar ya da faktoring hizmeti veren şirketler bu işlem için faiz ve komisyon kesintisi yapmak durumundadırlar. Bu sayede alacaklı olan kişinin eline geçen miktarla çek üzerindeki miktarın farklı olmasına sebep olmaktadır. Kesintiler sonucu çek üzerindeki miktar değil, daha azı alacaklının eline geçer. Alacaklı kişi çekin vadesini beklemek istemediği ya da nakde sıkıştığı dönemde, çek kırdırma işleminden doğacak nakit kaybını göze alabilmelidir.

Çek Bozdurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Çek kırdırma işlemi sonucu alınacak ödeme, bazı değişkenler ile tarafından belirlenir;

  • İşlem hacminiz.
  • Çekin sahibi (keşideci) taşıdığı risk.
  • Çekinizin vadesi ve miktarı.

Çek kırdırma işlemi yapmak için ilk olarak doğru kurum seçilmelidir. Çeki nakit paraya çevirme işlemi, çekin alındığı banka dışındaki bankalardan da yapıla bilinir. Özellikle yüksek meblağların konu olduğu çeklerde, en düşük faiz ve komisyon oranı isteyen banka veya faktöring kuruluşu seçilmelidir.

Alacaklı seçtiği kurumdan çek kırdırma işlemi için onay aldığında, çekin üzerinde yazan değerden komisyon ve faizler düşülerek alacaklının banka hesabına yatırılır.

Çekin bu şekilde nakde dönüştürülmesine ciro etmek denir. Çekin ciro edilmesi , alacak hakkının başka kişi ve kurumlara devredilmesi anlamını taşır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu