GÜNCEL GELİŞMELER

Orman Yangınları ve Çok Daha Fazlası Değişim Hikayeleri”nde

Change.org Türkiye’nin başlattığı “Değişim Hikayeleri” Youtube yayın serisi devam ediyor.   Serinin üçüncü bölümünde Ormancılık Politikası Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Yaban Hayatı Uzmanı Ahmet Emre Kütükçü ve genç iklim aktivisti Baran Örnek Türkiye’deki orman yangınları konusunu masaya yatırıyorlar.

 

Görmek istedikleri değişim için Change.org’da harekete geçen kampanyacıların öykülerini dinleyeceğiniz, etki yaratan kampanyaları ve bu kampanyaları başlatanları daha yakından tanıma fırsatı bulacağınız “Değişim Hikayeleri”nin yeni bölümü, Türkiye’nin değişim platformu Change.org Türkiye Youtube kanalında sizlerle! Serinin bu bölümünde Ormancılık Politikası Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Yaban Hayatı Uzmanı ve Veteriner Hekimi Ahmet Emre Kütükçü ve Genç İklim Aktivisti Baran Örnek geçen sene 206.013 hektarlık alanın yok olmasına sebep olan orman yangınları meselesini derinlemesine ele alıyorlar.

 

Ormancılık Politikası Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, orman yangınlarına yönelik spekülasyonları, alınması gereken önlemleri ve halihazırda alınan önlemlerin yeterli olup olmadığını değerlendiriyor, yanmış alanlara nasıl müdahale edilmesi gerektiğini anlatıyor. “Orman Yangınlarında Zarar Gören Hayvanlar İçin Tahliye Planı Yapılsın ve İlkyardım Merkezleri Kurulsun” talebiyle change.org/canlaryanmasin adresinde imza kampanyası başlatan Yaban Hayatı Uzmanı Ahmet Emre Kütükçü, yangınlardan yaban hayvanlarının nasıl etkilendiğini, yangın esnasında ve sonrasında yaban hayatını nasıl koruyacağımızı, alandaki koordinasyonun önemini anlatıyor. Orman yangınlarına yönelik change.org/YanginAlarmi adresinde imza kampanyası başlatan Baran Örnek ise geçen sene çıkan yangınlar bu sene de ormanları ve canları yakmasın diye hangi önlemlerin alındığını sorguluyor; temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevreye erişim hakkından bahsediyor, karar vericilere bir genç iklim aktivisti olarak mesajını iletiyor.

 

TÜRKİYE’DE ORMAN YANGINLARI

 

EFFIS verilerine göre Türkiye’de geçen sene çıkan orman yangınlarında 290 bin futbol sahasına denk alan yandı, onlarca farklı türden binlerce hayvan hayatını kaybetti ve Türkiye, 39 ülke arasında en çok orman alanı yanan ülke olarak birinci sırada. Bu sene 21 Haziran’da Marmaris’te başlayan orman yangınında toplam 4.500 hektar -6302 futbol sahası büyüklüğünde- alan yandı.

 

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2012 ile 2021 arasındaki 10 yılda çıkan orman yangınlarının 11,9’u doğal nedenler, 5,3’ü kasıt, 34,62’sı ihmal ve kaza sebebiyle çıktı. Çıkan yangınların 48,2’sinin nedeni ise bilinmiyor. Nedeni bilinmeyen yangınlarda yanan alan miktarı son 10 yılda 84 bin hektarı buldu. Genel olarak Türkiye’de çıkan orman yangınlarının 88’inin nedeninin insan olduğu söylenebilir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu