Kardiyoloji Uzmanı Nasıl Olunur, Maaşları Ne Kadar?
Kardiyoloji Uzmanı Nasıl Olunur, Maaşları Ne Kadar?
Kalpteki damarları ve kalp sağlığına etki eden hastalıklar üzerinde teşhis yapan ve gereken tedavileri planlayarak çalışmalar sunan kişiye Kardiyoloji uzmanı denilir.
Kardiyoloji uzmanı hastalık teşhisleri sonrasında gerekiyorsa çok uzun ameliyatlara girebilir. Sgk’nın mesleklere verdiği kodlara bakıldığında bu mesleğin 2212.32 koduna sahip olduğu görülmektedir. Bu mesleğin görev tanımları şunlardır;
- Öncelikle teşhis elde etmek amacıyla hastadan şikâyet öyküsü bilgisi edinmek
- Hastanın şikayetlerine binaen kan ve idrar testleri istemek
- Hastayı öncesi ve sonrası muayene etmek
- Eğer gerekiyorsa farklı doktorlarla bilgi alışverişinde bulunmak
- Hastaya ve yakınlarına teşhisle ilgili neden, tanım ve tedavi hakkında bilgi sunmak
- Bulunan teşhise göre efor, ekg, tilt testi ve ambulatuar kan basıncı tetkiki istemek
- Kalp kateterizasyonu ve anjiyografi benzeri önleyici tetkikler istemek
- Elde edilen bulguları inceleyerek değerlendirme yapmak
- Hastalara tedavi süresince kontrol sağlamak
- Toplumsal bir bilgilendirme için duyarlı olarak bilinçlendirmeler yapmak
Kardiyoloji Uzmanı Nasıl Olunur?
Kalp-Kalp damar hastalıkları üzerinde teşhis yapan ve tedavi uygulayan kardiyoloji uzmanı kardiyovasküler alan üzerinde çalışmalarını yürütür. Kardiyoloji Uzmanı nasıl olunur sorusunun cevabı biraz uzundur. Bu mesleğe sahip olmak için ilgili üniversitelerin tıp bölümlerinde 6 yıl lisans tamamlanması şarttır. Lisans eğitimi bitip diploma alındığında sırada TUS sınavı vardır. Yani Tıpta Uzmanlık Sınavı. Bu sınavdan yeterli bir puan alan hekimler, branşlar arasından kardiyolojiyi seçerek kardiyolog olma yolunda adım atarlar. Seçilen branş kardiyolojinin 5 yıllık eğitimi sonunda anabilim dalı hakkında yapılan sınavda başarı sağlandığında kişi kardiyolog olmuştur. Bu branşın kalp cerrahlığıyla karıştırılmaması gerekir. Çünkü kardiyoloji uzmanları aynı zamanda kalp cerrahı anlamına gelmez. Bu meslek sadece kal damarları ve kalp hakkındaki hastalıklar yani kardiyovasküler tanılar üzerinde tedavi yürütür.
Kardiyoloji Uzmanı Maaşları Ne Kadar?
Bir kardiyoloji uzmanı çalışma alanı olarak kendine kamu ya da özel kurumlar arasında seçim yapabilir. Hangisinde çalışıldığı Kardiyoloji Uzmanı maaşları ne kadar sorusunun cevabı için etkileyen bir faktördür. Bu meslekteki bir kişinin ortalama maaşı 10.600-16.400 rakamları arasında değişkenlik gösterir.