GÜNCEL GELİŞMELER

İş Sanat’a Mustafa Pilevneli İmzalı Sergi

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, 22 Eylül Perşembe günü, yeni sergi sezonuna çağdaş Türk resim sanatının önemli temsilcilerinden Mustafa Pilevneli’nin “Mavilerde 60 Yıl” başlıklı sergisi ile başlıyor.

 

Uzun sanat hayatı boyunca ürettiği yağlıboya-akrilik tuval resimleri, suluboya ve renkli gravür çalışmalarının yanı sıra cam, mozaik, vitray, seramik, ahşap, beton ve alüminyum gibi materyallerle sayısız mimari uygulamayı hayata geçiren Pilevneli, görsel sanatların farklı dallarındaki eserleriyle görkemli bir dünya kuruyor. Tuvalleri aracılığıyla sanatseverleri büyülü bir yolculuğa çıkaran usta sanatçı, bir eserinde devasa yüzeyleri boyarken, bir başka çalışmasında ufacık ahşap bir parça içinde kaybolacağınız kocaman bir dünyayı betimleyebiliyor. 

 

Sergi için hazırlanan ve sergiyle aynı başlığı taşıyan kitapta Ömer Faruk Şerifoğlu, Pilevneli’nin son dönem resimlerinde mavi renge ağırlık vermesini, yaşamla ve kendisiyle iç hesaplaşması olarak yorumlayarak “Adeta şiiri çiziyor, boyuyor” ifadesini kullanmaktadır. Sergi kataloğu için kaleme aldığı yazıda Sunay Akın ise “Birdirbir oynayan, ip atlayan arkadaşlarının uzağında bir çocuk yerde oturmuş, elinde kalemiyle o güne kadar hiç görmediği bir mimari yapıyı defterine çizmektedir. Öylesine büyülenmiştir ki karşısındaki masal kulesinden, kendisine yanaşan öğretmenini fark etmez bile… Kâğıttaki resim, buruna adını veren ‘Fenerbahçe’ feneridir, o gün yaptığı resim ise Pilevneli’nin anımsadığı ilk resmidir.” sözleriyle sanata yelken açan çocuk Pilevneli’nin düşlerini anlatmaktadır. 

 

Yaşamın özüne içtenlikli, duyarlı, izlenim ve birikimleriyle uyguladığı eserlerindeki tüm teknik incelikleri ustaca kullanan ve çağdaş Türk resim sanatında kendine özgü tarzı, tadı, dokusu ve üretkenliğiyle eşsiz bir yer edinen Mustafa Pilevneli’nin “Mavilerde 60 Yıl” başlıklı sergisi, İstanbul Levent’teki İş Kuleleri’nde bulunan Kibele Sanat Galerisi’nde her gün 09.00 – 19.00 saatlerinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Konser ve etkinlik günlerinde sergi, 20.30’a kadar ziyarete açıktır.

 

1940 yılında İstanbul’da doğan Mustafa Pilevneli, öğrencisi olduğu Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu’ndan mezun olduktan sonra aynı okulda asistanlık görevine başladı, 1963 yılında Federal Almanya (DAAD) sanat bursu ile Stuttgart Güzel Sanatlar Akademisi’nde duvar resmi ve teknikleri konularında çalıştı. Yurt içi ve yurt dışında sayısız özel ve resmi yapılar için cam, metal, mozaik, seramik, beton ve sentetik malzemelerle sanat yapıtları oluşturan sanatçı, gravür, suluboya ve resim tekniklerinin çeşitlemeleriyle sayısız sergi açtığı sanat yaşamını ödüller ve devlet sergileri ile özel kuruluşların düzenlediği yarışmalarda jüri üyelikleri ile taçlandırdı. 1992 yılında ABD’nin Philadelphia eyaletinde Çağdaş İstanbul Resminden Bir Kesit sergisi komiserliğini üstlendi, 1997’de Washington Müzeleri’nde araştırma yaptı. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden emekli olan Pilevneli, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde görevlerde bulundu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu