OTOMOBİL DÜNYASI

Elektrikle Çalışan Otomobil Markaları

Elektrikle Çalışan Otomobil Markaları

 

Ülkemizde ve dünyada her geçen gün yenilenebilir olan enerjiye dönüşüm son derece hızlıdır. Petrol ve petrol ürünlerinin hızla azalması, doğal kaynakların iktisatlı kullanılması ve çevreci yaklaşımlar yeşil enerjiye eğilimi arttırmıştır. Güneş panelleri, geri dönüşüm sağlayan organik atıklar, ısınma ve aydınlanma gibi pek çok sektörde kullanılır. Bu bilinç doğrultusunda üretimin her alanına yayılan çevreci yaklaşımlar, ulaşım için de hız kazanmıştır.

Ulaşımda elektrikli şarj edilebilir araç tasarımları uzun zamandan beri otomotiv üreticilerinin yaptığı çalışmalardandır. Bu konuda çok hızlı ivme yakalayan sektör, pek çok markada üretime başlamıştır. Belli başlı elektrikli çalışan markalar şunlardır: Mini Cooper SE, Renault ZOE, Porsche Taycan, Mercedes Benz EQC, BMW İ3 ilk akla gelenlerdir.

Elektrikli Çalışan Araçların Tercih Edilmesi

Elektrikle çalışan araçlar içerisinde son dönemlerde bir Türk markasını da eklemek önemli gelişmelerdendir. Hibrit Fiat 500 bu konuda son derece tercih gören markaların başında gelir. Benzin deposunun yanı sıra iyon bataryası ile de tercih gören araçlardandır. Hibrit araçların her geçen gün Türkiye’de de pazar payı artış gösterir. Fiyatların şu an için benzinli araçlara göre daha yüksek olması, alma kapasitesini zorlayan unsurlardır.

Üretim ağının artması, fiyatlarda düşüş ile birlikte satış rakamlarının da artışa geçmesine neden olacaktır. Dünyada daha yaygın olan elektrikli araç kullanımı, yakın bir tarihte de ülkemizde de yaygınlaşacaktır. Çevreci yaklaşımları, sürdürülebilir enerji kullanımı, hava kirliliğine sebep olmaması, dumansız araçların kullanımını arttıran unsurlardır.

Elektrikli Araçların Bütçe Dostu Olması

Üretim ağının sınırlı olması bakımından yüksek fiyatlı olan bu araçlar, kısa bir kullanım süresi sonunda kendini karşılanır. Benzin için ödenen yakıt parası düşünüldüğünde elektrikli araçların bütçe dostu olduğu görülür. Düşük karbon uygulaması, tüm dünyanın hedeflediği yaklaşımlardır. 2050 yılına kadar kademeli olarak yer altı kaynaklarının sınırlandırılması hedeflenir.

Fosil kaynak kullanımının azaltılması ile birlikte kullanılan otomobillerin üretiminde de benzinden vazgeçilmeye başlanacaktır. Audi, Jaguar markalarında da elektrikli araçlar öne çıkar. Dizayn şıklığı, rahat kullanım ve konforlu iç hacimleri ile Tesla Model S de ayrı bir yere sahiptir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu