MESLEKLER HAKKINDA BİLGİLER

Bankacı Olmak İçin Ne Kadar Okumak Gerekir?

Bankacı Olmak İçin Ne Kadar Okumak Gerekir?

 

Bankacılık mesleği günümüzde fazlasıyla ilgi duyulmakta olan bir meslek dalı olarak bilinmektedir. Bankacılık mesleğine sahip olmayı arzulayan kişilerin öncelikli olarak gerek duyulan şartları bilmesi ve bu şartlara bağlı olarak seçimini yapması gerekir.

Bankacı Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Bankacı olmak için gerekli olan, ilgili üniversitelerin iki yıllık ya da dört yıllık bölümünü tamamlamış olarak mezun olunmalıdır. Bankacı olabilmek için Bankacılık ve Finans ya da Bankacılık ve Sigortacılık bölümlerinden mezun olunmalıdır. Lakin bazı bankaların kabul ettiği farklı bölümlerde bulunmaktadır. Bu bölümlerinin yanı sıra İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde İktisat, Maliye, Kamu Yönetimi gibi bölümlerden mezun olan kimselerde bankacı olma hakkına sahiptir.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4 yıllık bölümleri kapsar. Lakin Bankacılık ve Sigortacılık veya Bankacılık ve Finans bölümleri kimi üniversitelerde 2 yıllık kimi üniversiteler de 4 yıllıktır. Bu bölümlerden mezun olan bireyler bankacılık mesleğine başlayabilirler. Bankacı olmak isteyen erkeklerin 28 yaşını doldurmamış olması gerekir. Kadınlarda da 26 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. Aynı zamanda erkeklerin askerlik görevini tamamlamış olmaları mühim bir şarttır.

Başvuru yapılacak olan konuma göre ise yabancı dil ilmi de aranmaktadır. Bankacı olmak için aranan şartlar arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak da vardır. Akademik koşulların yanı sıra kişilik olarak da şartları bulunan mesleklerdendir. Bankacı olacak kişinin etkili bir iletişim kurabilmek konusunda tecrübesi olması aranan bir özelliktir. Ayrıca ikna kabiliyetlerinin bulunması da mesleklerinde başarılı olabilmeleri için önemli bir husustur. Bankacı olmak isteyen bireylerin üniversiteden mezun olduktan sonra çalışmak istediği bankayı belirlemesi gereklidir.

Her bankanın kendine has sınavları vardır. Sonrasında ise bankanın mülakatlarına katılım sağlaması gerekir. Başarı durumunuza göre bankada çalışmaya hak kazanmış olursunuz. Her bankanın kendine ait kuralları ve kendi mülakatları vardır. Herkese ait ortak bir sınav yoktur. Her bankanın kendine ait sınav şartları mevcuttur. Uygun koşulları sağlayan öğrenciler dilediği bankanın sınavına başvurabilir. Banka sınavları, teorik sınav ve mülakat sınavı şeklinde iki aşamadan oluşur. İki sınavda da başarı sağlayan bireyler başvurmuş oldukları bankada bankacı olarak işe başlayabilirler.

Bankacılık Sınavı Şartları Nelerdir?

Bankacılık sınavını gerçekleştirmeden önce Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan bankanın belirtmiş olduğu sınırın üstünde puan almak gerekir. Bu koşul tüm bankalar için geçerlidir. Bazı bankalar KPSS’den alınabilecek en düşük notun 70 olduğunu duyururken bazıları 60 şeklinde duyurur. Bu koşullar bankadan bankaya değişebilir. KPSS’den gereken puanı alan adaylar mülakat aşaması için çağırılırlar.

Mülakat imtihanını da başarılı ile sonuçlandıran adaylar bankacı olabilirler. Lakin son yıllarda bankalar kendi imtihan sorularını hazırlayarak kendilerinin belirttiği hususlarda çıkan sualler üzerinden sınav yapmaya başladı. Bu imtihanlar ÖSYM’nin hazırlamış olduğu ve yürüttüğü oturumlarda yapılmaktadır. Mülakata çağrılmaya en yüksek puandan başlanan bu sınavlarda alım miktarı alım yapılacak birey sayısının 3 misli olarak yapılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu