Uzay teknolojileri alanında çalışmalarına son yıllarda ağırlık veren Türkiye, uzaydaki aktif uydu sayısını arttırmaktadır. Şu anda Türkiye’nin aktif uydu sayısı 8 Ocak 2021’de ABD’den fırlatılan Türksat 5A ile birlikte 7’dir. Uzayda aktif görev yapan haberleşme uydularının sayısı da 4’e, Türksat’ın uydularıyla operasyon yürüttüğü yörünge sayısı da 3’e yükseldi.
Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B gibi kullanılan haberleşme uyduları ve Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT ise gözlem uydularıdır. Ayrıca Türkiye, uzayda uydu sahibi olan 30 ülkeden biridir. Türksat 5B uydusunun da 2021 yılının ikinci yarısında fırlatılması planlanıyor. Türksat 6A uydusunun da geliştirme çalışmaları hala devam ediyor.
Türkiye’nin İlk Yerli Gözlem Uydusu: Rasat
17 Ağustos 2011’de Rusya’dan yörüngeye fırlatılan Rasat, Türkiye’de tasarlanarak üretilen ilk yerli gözlem uydusudur. Bu uydu, dünyanın her yerinden sınırsız bir şekilde görüntü alabilir ve bu görüntüleri de TÜBİTAK yer istasyonuna aktarır. Bu görüntüler de haritacılık, afet izleme, akıllı tasarım, şehircilik ve planlama konularında yapılan çalışmalarda kullanılır.
Yörüngeye fırlatıldığı günden itibaren dünya üzerinde toplam 14 milyon 956 bin 200 kilometrekare alanın görüntüsünü kaydetmiş ve 2 bin 716 görevi başarıyla tamamlamıştır. Ayrıca dünya yörüngesinde de toplamda 40 bin 855 tur atmıştır.
Türkiye’nin Yerli Keşif Uydusu: Göktürk-2
2012 yılında uzaya fırlatılan yüksek çözünürlüklü keşif uydusu Göktürk-2, Türkiye’nin savunma, çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık alanlarında çalışmalarına yardımcı oluyor. 2,5 metre çözünürlüğe sahip olan uydu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından işletilir. Uzayda 9 yıldır bulunan Göktürk-2, Rasat uydusundan 4 kat daha ağırdır ve daha yüksek çözünürlüğe sahiptir. Şimdiye kadar toplamda 33 binden fazla tur atmıştır.
Göktürk-1 Uydusu
2016 yılında Fransız Guyanası’nda bulunan Koruou Fırlatma Merkezi’nden fırlatılan Göktürk-1 uydusu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin istihbarat ihtiyacını karşılar. Göktürk-1, hem sivil hem de askeri amaçlar için yüksek çözünürlüğe sahiptir ve en gelişmiş sistemleriyle Türkiye’nin en önemli keşif, gözlem uydularındandır. Ayrıca yakıtsız olarak yaklaşık 1070 kg ağırlığa sahiptir ve yüksek çözünürlüklü optik kamerasıyla güneşle eş zamanlı çalışır.