HABERSHOW

SSD Teknik Özellikleri Nelerdir?

 

SSD gelişen teknoloji ve imkanlar doğrultusunda kendini yenilemeyi başarabilmiş olan oldukça tercih edilen ve ihtiyaç duyulan bir sistemdir. Son yıllarda oldukça fazla duymuş olduğumuz SSD sistemleri hard disklerden oldukça farklı birer yapılardır. Günümüzde kullanmış olduğumuz hard diskler verileri plakların üzerinde tutabilen bir yapıya sahip iken bu plakaları içerisinde bulunan motorlar dönderir ve okuma yazma kafası tarafından okunabilir.

SSD sisteminde ise veriler NAND FLASH sistemlerinde saklanıp tutulabilir. SSD yapısının içerisinde bulunan bellek adı verilen yongalar tıpkı bilgisayar Ramları gibi hızlı çalışabilirler. Bilindiği üzere Ram ve flashlar farklı çalışma şekillerime sahip birer donanımlardır. SSD işleminde bellek yongaları iki farklı şekilde hizmet verir. Biri kısa süreli bilgi depolayan diğeri ise uzun süreli bilgi tutan olaraktır. Kısa süreli olarak bilgi tutan sisteme volatil SDRAM ismi verilirken uzun süreli olana ise flash yongaları ismi verilir. SSD hizmetinde kullanılan yonga ise yukarıda bahsedilen flash türü olarak karşımıza çıkar. Bu yongalar RAM sistemlerine göre daha yavaş bir şekilde çalışıp daha uzun süre veri depolayacak özelliklere sahiptirler. Belirli elektrik kesintileri yaşansa bile bu verilerde kayıp yaşanması mümkün olmaz.

SSD Sisteminin Grupları

Ram sistemlerinde elektrik kesintileri ile birlikte verilerde saklama meydana gelir. Elektirik kesintisi yaşandığı zaman veriler silinebilir. SSS sistemi kullan kişilerin bildiği üzere SSD sisteminde kullanılan flash yongalar iki ayrı grupta incelenir. Ürün alırken detaylı ve kapsamlı bir araştırma yapmanız sizin işinizi son derece kolaylaştıracaktır. Bunun sebebi ise bu ürünü alırken bu terimleri bilmenizdir.

Terimleri bilerek daha iyi ve kaliteli bir hizmeti kendinize sağlamış olacaksınız. Gelişen teknoloji ve imkanlar doğrultusunda sürekli kendini yenileyen SSD sistemler veya diğer sistemlerin her geçen gün yeni bir kurumu veya yeni bir hali piyasaya çıkar. Eğer bu cihazlara ihtiyacınız var ise veya istekli iseniz araştırma yapmak son derece önemli olarak görülür. SSD sistemlerinde iki farklı grup MLC ve SLC adındaki gruplardır.

SLC Grubu

Slc olarak bilinen bellekler her bir hücre yapısında bir bit veriyi kolay bir şekilde saklayabilir. SLC tipi flash bellekler bu yüzden daha az bir kapasiteye sahip olurlar. Ancak daha yüksek verim ve performans için SLC tipi bellekler tercih edilebilir.

MLC Grubu 

MLC grubunda ise her bir hücre yapısında en az iki ve uç olacak şekilde her bitte veri saklama özelliği bulunur. MLC tipi bellek yongaları daha fazla kapasiteye sahip oldukları için daha fazla kişi tarafından da tercih edilir. Performans anlamında ise MLC sistemleri SLC sisteminin gerisinde kalır. SSD sistemlerinde hard disklerse olduğu gibi mekanik parçalar bulunmadığı için gecikme oranı daha düşüktür. Bununla beraber SSD sistemlerinde okuma yazma hızı oldukça yüksektir.

Exit mobile version