GÜNCEL GELİŞMELER

Deprem gerçeği kendini hatırlattı

Dün gece İzmir Merkezi’nde meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki depremin ardından Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ deprem gerçeğinin kendini bir kez daha hatırlattığını ifade ederek, “Aramızdan 119 canımızı alan 30 Ekim Depremi’nin üzerinden iki yıl geçmişken dün Buca İlçemiz sınırlarında yaşanan deprem hepimizi korkuttu. En büyük tesellimiz can ya da mal kaybı yaşanmamış olmasıdır. Ancak bir kez daha gördük ki deprem asla aklımızdan silmememiz, tedbir almamız gereken bir gerçek olarak karşımızdadır. Yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.

 

Ülkemizin deprem bölgesi üzerinde kurulduğunu ve yapılacak her türlü çalışmanın bu akıldan çıkartılmadan yapılması gerektiğini hatırlatan Başkan İduğ, “Ne yazık ki bu alanda atılması gereken çok adım var. Deprem öldürmez, bina öldürür. Öncelikle bina stoklarını yenilememiz, depreme dayanıklı yapılarda yaşamaya başlamamız gerekiyor. 2020 depremi öncesinde Bornova genelinde yapılan bir çalışmada ilçemizde bulunan 62 bin yapıdan sadece yüzde 20’sinin yeni deprem yönetmeliğine uygun, dayanıklı yapılar olduğunu gördük. Kentsel yenileme ihtiyacı, sadece daha güzel konutlara sahip olmak için değil, canımızı korumak için de gereklidir” diye konuştu.

 

Kızılay’dan başladık

Kentsel yenilemenin hızla gerçekleşmesinin önündeki en büyük engelin ekonomik zorluklar olduğunu ifade eden Başkan İduğ, “Bir yandan daha sağlıklı yapılara kavuşmak, diğer yandan da dönüşümün vatandaşa maliyetini aşağı çekmek gerekir. Bu alanda yaptığımız çalışmalar Kızılay Mahallesi’nden başladık, Bornova’nın genelinde sürdürüyoruz. Daha sağlam binalar, geniş yollar, yeşil alanlar, sosyal donatı alanları olan daha dirençli kentler ancak bu dönüşümle oluşacak. Dönüşümden yine o bölge yaşayanların faydalandığı yerinde dönüşüm ve komşular arasında tam uzlaşmayla dönüşüm de en temel ilkelerimiz arasında” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu