GÜNCEL GELİŞMELER

Çocuklar Kuşların Gözünden Dünyayı Keşfedecek

Hisar Okulları kuruluşundan bu yana sanatın tüm dallarına verdiği önemle 17. İstanbul Bienali kapsamındaki “Kuşlar Ne Düşünüyor” projesine destek vermekten gurur duyuyor. 

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından2007–2026 Bienal Sponsoru Koç Holding’in desteğiyle düzenlenen 17. İstanbul Bienali, 17 Eylül- 20 Kasım tarihleri arasında birçok yaratıcı proje ile İstanbul’un çeşitli semtlerinde sanatseverlerin ilgisine sunulacak. Bu kapsamda Hisar Okulları, İstanbul Bienali ve İKSV Alt Kat’ın işbirliğinde yürütülen “Kuşlar Ne Düşünüyor?” projesine destek veriyor. Gençlerin potansiyellerini açığa çıkarmak ve düşünce boyutlarını geliştirebilmek amacıyla sanatın her yönüne destek veren Hisar Okulları 17. İstanbul Bienali programına dahil olan yegane okul olmanın gururunu taşıyor. 6-14 yaş aralığındaki çocukların, yetişkinler ve öğretmenler ile bu çalışma kapsamında hazırlanan rehberlerde yer alan sorulara verdikleri yanıtların paylaşılacağı ve doğaya çıkarak kuşları gözlemleyecekleri projede Hisar Okulları pilot okul olarak konumlandırılıyor. Proje, rehberdeki sorulara yanıt ararken çocukları kuşlar hakkında farklı açılardan düşünmeye ve doğayla yeniden bağ kurmaya sevk etmeyi amaçlıyor.   

 

İstanbul Bienali ve İKSV Alt Kat tarafından hayata geçirilen proje, Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Hisar Okulları, Öğretmen Ağı, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi ve Today at Apple’ın işbirliğinde, pek çok farklı disiplinden uzman, sanatçı, öğretmen, bilim insanı ve paydaşı bir araya getiriyor.  Proje kapsamında “çocuklar ve eşlik eden yetişkinler” ve “öğretmenler” için olmak üzere iki ayrı rehber hazırlandı. Bu rehberlerde çocuklara kuşların nasıl düşündükleri, insanları nasıl gördükleri, iklim değişikliğinden nasıl etkilendikleri, nasıl barındıkları ve beslendikleri gibi sorular yöneltiliyor. Böylece onların hayal güçlerini harekete geçirirken; sorgulama, araştırma, kaydetme gibi becerilerinin de gelişmesi hedefleniyor. Proje kapsamında hazırlanan öğretmen rehberine https://bit.ly/3Mor9HY adresinden, çocuklar ve onlara eşlik eden yetişkin rehberine https://bit.ly/3GWwpSo adresinden ücretsiz olarak ulaşılabiliyor. Çocukların rehberde yer alan sorulara verecekleri yanıtlar, üretimler 17. İstanbul Bienali kapsamında hazırlanan web sitesinde çevrimiçi olarak sergilenecek. 

 

Çocuklar kuşların gözünden dünyayı keşfedecek

“Kuşlar Ne Düşünüyor” projesinde 6-14 yaş arasındaki dünyanın farklı ülkelerinden çocuklar, hem kuşlar üzerinden tüm doğa hakkında bilgiye ulaşabilecek hem de çevrelerine farklı bir gözle bakıp hayal güçlerini geliştirerek daha önce sorgulamadıkları konuları düşünmeye yönlendirilecekler. Ayrıca proje, çocukları kuşlar, doğa ve insan dışı türlerle yeniden ilişkilendirmek için yaratıcı bir süreç başlatmayı, çocukların kuşlar üzerinden tüm doğa hakkında düşünmelerini sağlamayı ve hayal güçlerini harekete geçirmeyi amaçlıyor. Projenin aynı zamanda öğretmenlere “kuşlar” konu başlığı altında çok disiplinli öğrenme yöntemlerine başvurma imkânı sağlaması hedefleniyor. Öğretmenler, çocuklarla birlikte iklim değişikliği, modern sanayi sistemleri ve toplumlar, yaşam biçimleri, üretim ve tüketim, geleneksel ekosistemler ve yerli toplumlarla ilgili çağrışımlar ve bağlantılar kurmaya, sorular sormaya teşvik edilecek.

 

Hisar Okulları tüm çocukları kuşlar hakkında düşünmeye çağırıyor

“Kuşlar Ne Düşünüyor” projesine katılım için, çocukların rehberlerden edindikleri bilgilerden hareketle sorulara verdikleri yanıtlar ve kuşlar hakkında yaptıkları gözlemlerden yola çıkarak hazırladıkları metin, resim, fotoğraf, ses ya da video gibi farklı formatlardaki yaratıcı çalışmalar buraya yüklenebilir. Proje kapsamında bienalle eş zamanlı kuş gözlem turları ve çeşitli atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.

 

“Kuşlar Ne Düşünüyor?” projesiyle ilgili ayrıntılı bilgiler Hisar’da Sanat sayfası, İstanbul Bienali ve İKSV Alt Kat sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu