TEKNOLOJİ HABERLERİ

IPhone Kullanıcılarına CSS Kod Tehlikesi

IPhone Kullanıcılarına CSS Kod Tehlikesi

 

 

IPhone’larda bulunan bir açık sonrası telefonları çökerten CSS kodları kullanıcıları korkutup yoğun bir tepkiye sebep oldu.

 

Çoğu iPhone kullanıcısı karşılaşmış olduğu bir çeşit kod nedeniyle telefonlarının hata verişine şahit oldu. Apple gibi büyük bir firmanın böyle bir açık vermesi sebebiyle de doğal olarak çok büyük tepkiler yağdı. Birçok kullanıcı her ne kadar bu kod o kadar tehlikeli olmasa da gelecekte bu tip açıkların çok daha büyük sıkıntılara neden olacağını düşünmekte. Bu sebepten Android işletim sistemine sahip bir cihaza yönelmeyi düşünenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Gelin biraz bu koddan ve etkilerinden bahsedelim.

 

CSS Kod Nedir?

 

İPhone kullanıcılarını korkutan CSS kod 15 satırlık çeşitli sembollerden oluşmakta olan bir dizi. Açılımı “Cascading Style Sheets”. Yani “Basamaklı Stil Sayfaları”. Bu kodu mesaj yoluyla alan veya herhangi bir şekilde bu kodun bulunduğu sayfalara giren iPhone kullanıcıları bir anda telefonlarının donduğuna, çöktüğüne şahit oluyorlar. CSS kod iPhone telefonları kilitleyip cihazın yeniden başlatılmasına sebep olmakta. İşletim sistemi bu kodları cihazların bütün kaynaklarını kullanıyormuş gibi algıladığından bir çeşit önlem olarak kendisini kilitleyip cihazı yeniden başlatıyor.

 

CSS kodu sanıldığı gibi tehlikeli bir kod değil. Yani bu tür açıklıklarla ilgili pek can sıkacak bir durum yok ortada. Çünkü bu gibi kodların kötü amaçlı kullanılması fazla mümkün değil. Ayrıca bu kodlarla veri çalınması gibi bir tehlikenin de olmadığını belirtmek gerek. Kısacası bu kodun tek işlevi cihazın kilitlenmesi ve daha sonra yeniden başlatılmasına sebep olmak diyebiliriz.

 

CSS, web sayfalarının biçimsel özelliklerini düzenlediğimiz ve yönettiğimiz kodların tamamına denir. Bu kodlar sayesinde web sayfasındaki nesnelerin biçimsel özelliklerini belirleyebiliyoruz. Örneğin yazdığımız bir yazının rengini, boyutunu ve diğer bir çok özelliğini bu CSS kodlar sayesinde belirleyebilmekteyiz. Yani oldukça yararlı kodlar olduğunu bile söyleyebiliriz. Bunlardan dolayı CSS hayatı kolaylaştıran kod olarak tanımlanması kabul edilmiştir.

 

Kısacası CSS iPhone kullanıcılarını fazlasıyla korkutmuş ve canlarını sıkmış olsa da aslında korkulacak bir durum yoktur. CSS kodlar tam tersine oldukça faydalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu