HABERSHOW

Başkan Soyer İEF İş Günleri’nde İzmir’in yerel kalkınma politikasını anlattı

baskan-soyer-ief-is-gunlerinde-izmirin-yerel-kalkinma-politikasini-anlatti.jpg

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenen 8. İzmir İş Günleri'nde konuştu. 91. İEF ile birlikte açılışını yapacakları Terra Madre Anadolu İzmir’in, İzmir Tarımı stratejisindeki önemine değinen Başkan Tunç Soyer, “Dünyada yoksulluğun, gıda krizinin, ekolojik ve ekonomik krizlerin pençesine düşmüş tüm metropollere ilham kaynağı olmak ve onlardan ilham alabilmek üzere yola çıktık” dedi.
 
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  I·zmir Bu¨yu¨ks¸ehir Belediyesi ve I·ZFAS¸ ev sahiplig^inde, Ticaret Bakanlığı himayesinde düzenlenen 8. Uluslararası İzmir İş Günleri’nin açılışını yaptı. “Tarım Ticareti: Dayanıklı Küresel Gıda Tedarik Zincirleri Kurulması” temasıyla düzenlenen 8. İzmir İş Günleri'nin çevrimiçi olarak yapılan oturumuna Başkan Tunç Soyer Fuar İzmir'den katıldı. Başkan Soyer'e; İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay ile İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ ve T.C. Ticaret Bakanlığı bürokratları eşlik etti. 
 
 
Soyer: “İş Günleri üreten ve alıcı arasındaki sis perdelerini kaldırıyor”
Başkan Tunç Soyer, bu yıl 91. İEF ile birlikte açılışını yapacakları Terra Madre Anadolu İzmir’in 2015 yılından bu yana İzmir Enternasyonal Fuarı’yla birlikte düzenlendikleri İzmir İş Günleri’ne özel bir anlam katacağını söyledi. İzmir İş Günleri’nin tarım ticaretine ve tüm dünyada dirençli bir gıda tedarik zincirinin kurulmasına odaklandığını ifade eden Başkan Soyer, “Dünyanın farklı ülkelerinden iş insanları ile ülkemizdeki yatırımcılar arasındaki bağı güçlendiren İzmir İş Günleri, üreten ve alıcı arasındaki sis perdelerini kaldırıyor. Üretenin alıcıların beklentilerini, alıcıların ise üretenlerin potansiyelini aracısız olarak kavramasını sağlıyor. Zaten İzmir için inşa ettiğimiz yerel ekonomi politikasının da özü nde bu yatıyor. Arzı üretenleri ve talebi belirleyenleri birbirine mümkün olduğunca yaklaştırmak. İşte bu nedenle İzmir’in yüz yıllık fuarlar şehri olma vizyonu ortaya koyduğumuz bu yerelden kalkınma hamlesine çok yakışıyor” dedi.
 
 
“İlham kaynağı olmak için yola çıktık”
Dünyada yaşanan iklim ve gıda krizine değinen Başkan Soyer, “Biz İzmir’in gelişimi için sosyal, ekolojik ve ekonomik demokrasinin iç içe geçtiği ve birbirini güçlendirdiği stratejiler uyguluyoruz. Bunların başında ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ vizyonu ile oluşturduğumuz İzmir Tarımı geliyor. Çünkü İzmir Tarımı, kuraklık ve yoksullukla aynı anda mücadele etmemizin aracı. Dünyanın en büyük gıda buluşmalarından biri olan Terra Madre Fuarı’na İzmir’de ev sahipliği yapmamız, 'Başka Bir Tarım Mümkün' vizyonumuzun bir sonucu. Yarın başlayacak Terra Madre Anadolu, sadece bir lezzet fuarı değil. İnsanın yaşamla olan ilişkisini yeniden tarif edeceğimiz, iklim krizi, enerji sorunu, yoksulluk, biyolojik çeşitliliğin kaybı ve savaşlar kar şısında kalıcı çözümler ortaya koyacağımız bir ortak akıl hareketi. Biz İzmir’de kırsal alandan İzmir Limanı’na kadar uzanan bir yerel kalkınma politikasını uyguluyoruz. Tarım, turizm, hizmet, sanayi, ihracat ve enerji sektörlerimizi, öz değerlerimizi ortaya çıkaran ve üzerine katma değer eklenmesini sağlayan bir anlayışla destekliyoruz. Bunu yapmamızın nedeni İzmir’in ekonomik büyümesini güçlendirmek. Fakat ikinci bir nedenimiz daha var. Biz, dünyada yoksulluğun, gıda krizinin, ekolojik ve ekonomik krizlerin pençesine düşmüş tüm metropollere ilham kaynağı olmak ve onlardan ilham alabilmek üzere yola çıktık” dedi.
 
 
“Hayat yerelde akıyor”
Başkan Soyer insanlığın geleceğini teminat altına alması için doğru bildiği yanlışlarla yüzleşmek zorunda olduğunu ifade ederek, “Biz, hepimiz, dünya şehirleri, yaşamı dönüştürmek için tarihi bir dönüm noktasındayız. Bunu yapabilmenin yolu ise, ekonominin temel paradigmalarını cesaret ve kararlılıkla tartışmaya açmak. Biliyorum ki, İzmir’de, Jakarta’da, Bişkek’te, Meksiko’da, Roma’da, Santiago’da, Abu Dabi’de ve Bükreş’te… Adil ve ortak bir gelecek inşa etmemiz için gerekli yeni düşünceler çoğalmaya hızla devam ediyor. Biz, tabandan gelmekte olan bu büyük değişimi görmek, anlamak ve yaygınlaştırmak zorundayız. Dünyanın metropollerindeki bu olağanüstü birikimin küresel ekonomik düz enin yeniden yapılandırılmasında son derece önemli rol üstleneceğine inanıyorum. Çünkü hayat yerelde akıyor ve geleceğin dünyası kentler tarafından şekillendirilecek” dedi. 
 
 
Muş: “Yol gösterici olacağına inanıyorum”
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, iklim değişikliğinin tarım üretimi üzerindeki etkilerine değindi. Muş, “Dünyada ve bölgemizde yaşanan gelişmeler ışığında İzmir İş Günleri'nin bu yıl ‘Tarım Ticareti: Dayanaklı Küresel Gıda Tedarik Zincirleri’ temasıyla gerçekleşmesi çok yerinde olmuştur. Sunulacak görüş ve değerlendirmelerin daha adil ve sürdürülebilir gıda arzını küresel ölçekte güvence altına almak için izlenebilecek politikalar bakımından yol gösterici olacağına inanıyorum” dedi. 
 
 
Köşger: “İzmir her daim hareketli bir ticaret merkezi olmuştur”
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise İzmir’in her daim hareketli bir ticaret merkezi olduğuna değinerek, “İzmir'de 329 bin hektar tarım arazisi bulunuyor. Tüm Türkiye hatta dünyaya gıda tedariği sağlayan 149 bin aile bulunuyor. İzmir ülkemizde İstanbul'dan sonra en fazla ihracat yapılan ildir. İlimiz ithalatta Türkiye genelinde üçüncü sırada bulunuyor ” ifadelerini kullandı.
 
 
Dünyayı buluşturuyor
Birleşik Arap Emirlikleri Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, Kırgız Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Kanat Abdrahmanov çevrimiçi olarak programa katıldı. İklim krizi ve gıda güvenliğinin öne çıktığı konuşmalarda Türkiye ile işbirliği gündeme geldi. Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Batyr Taganowiç Atdayev, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticare Bakanı Peter Szijjarto, Endonezya Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Dr. Zulkifli Hasan, Birleşik Meksika Ekonomi Bakanı Tatiana Clouthier Carrillo, Moldova Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Sergiu Gaibu, Katar Devleti Ticaret ve Sanayi Bakanı Sheikh Mohammed Bin Hamad Bin Qassim Al-Abdullah Al-Thani, Filistin Devleti Milli Ekonomi Bakanı Khaled Osaily, Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Semed Beşirli, Şili Tarım Müsteşarı Jose Guajardo, İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı Devlet Sekreteri Manlio Di Stefano tarımsal ekonomi hakkında açıklamalarda bulundu. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version