Akşam Sefası Çiçeği Bakımı
Akşam Sefası Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır Çeşitleri ve Özellikleri
Doğa insanoğluna, düşünülmeyen çözülmeyen ve birbirleriyle bağlantılı o kadar farklı oluşumlar sunmuştur. Doğa, toprak yeşillik, ağaçlar deniz, ırmak ve bütün canlıları barındıran ormanlar hepsi insanoğluna sunulan en güzel nimettir. Bunların içinde toprağın ürettiği farklı canlı türleri vardır. Doğada gördüğümüz ve rengarenk olan çeşit çeşit çiçekler meydana gelmiştir. Doğanın bu inci gibi güzellikler karşısında insanlar büyük bir hayranlık duyar. Bütün çiçeklerim gündüz sıcağında açtığını görürüz. Yalnız bir çiçek türü olan akşam sefası çiçeği denilen bu çiçek akşamları açan, gündüz solma özelliğine sahip olan müthiş bir doğanın sunduğu bitkidir. Akşamsefası çiçeği, akşamları açtığından anlamını adından almıştır. Çok senelik yetiştirilen bir çiçek olduğundan, uzun senelik akşamsefası çiçeği olarak isimlendirilir.
Akşam Sefası Nerede Yetişir?
Akşamsefası bitkisi geniş alanda ve bahçede bir bitki türüdür. Bu bitki türü evde yetiştirmek ve büyütmek içinde uygundur. Akşam Sefası bitkisi diğer çiçek türlerinin içinde çok farklı özelliğe sahiptir. Bu bitki akşam tomurcuklarını açan ve gündüz de solan bir bitki olarak ilgi çekici hoş ve güzel kokulu bir çiçek türüdür. Akşam Sefası Çiçeği ışık yokken açan bir türdür. Hava kararmaya başladığında açar. Gece boyunca açık kalır. Akşam vaktine denk geldiği için ezan çiçeği olarak da söylenir. Bu bitkinin özelliğinden farklı tanımları vardır. Çiçeğin yetiştirilmesi, bakımı ve rengarenk çeşitlerinden dolayı farklı bir bitki türüdür. .
Akşam Sefası Çiçeği Nedir ve Ne Anlama Gelir?
Akşama sefası çiçeği, Latince adı Mirabilis Jalapa olan ve kendi adını taşıyan akşamsefagiller familyasında olan bu çiçek çok yıllık ve tek yıllık türleri bulunan bir süs bitkisidir. Akşam Sefası çiçeğinin anlamı, çiçek bu adını gündüzleri uyuyup akşamları açmasından alır.
Akşam Sefası Çiçeğinin Özellikleri ve Çeşitleri
Çiçeğin Anavatanı Amerika’nın tropik bölgeleridir. Uzun senelerce yaşayabileceği gibi boyu bir metreyi geçer. Akşam Sefası Çiçeği özellikle Bahçe ve dış mekânlarda kısa sürede yetişerek ortamı kaplayabilen bir yapıdadır. Çiçeğin kendi tohumlarından bulunduğu mekanda tekrar yeniden oluşabilmesi ekildiği alanda çok yıllık özellik gösteren çok yıllık bir bitki olarak kabul edilebilmektedir.
● Akşam sefası çiçeği yetiştirilmesi kolay ve ortalama bir metre boyu olan bir çiçek türüdür. Çiçeğin bulunduğu alanda hemen yayılarak kapanması tercih nedeni olmaktadır. Bitki tohumları kış süresince toprakta kalabilen yapıdadır. Kış bittikten sonra ilkbaharda kendiliğinden filizlenebilmektedir.
● Akşam Sefası Çiçeği görsel olarak küçük papatya şeklinde çiçekleri bulunaktadır. Akşam üstü ve sabah serinliğinde çiçeklerini açmaktadır. Çiçeklerin açılması öğle saatlerinde güneşin etkili olan zamanlarında çiçeklerini kapsamaktadır. Çiçeğin ekim ayı ilkbahar aylarındadır. Sonbahar aylarında tohumlarını dökmektedir. Bu tohumlar alınarak kuru ve nem içermeyen bir yerde bir beze sarılarak saklanabilmektedir. Akşam Sefası Çiçeği çoğunlukla dış mekanlarda ekilmesi tercih edilen bir çiçek türüdür. Akşam Sefası Çiçeği oldukça hoş ve güzel kokulu bir bitkidir.
Akşam Sefası Çiçeğinin önemli bir özelliği olarak akşam açıp gündüzün uyuması olarak bilinen bu çiçeğin kendine özgü olan bu özelliğiyle herkesin ilgisini çeken, bahçenin ve balkonların en güzel çiçeğidir.
Akşam Sefası Çiçeğinin Çeşitleri
Akşam Sefası çiçeği çok renkli çiçeklere sahiptir. Pembe, turuncu, kırmızı, beyaz, sarı gibi renklere sahiptir. Rengarenk olan bu çiçekleri saksıda yetiştiren çoğu insanlar vardır. Rengarenk ola bu çiçekleri çoğu bayanlar saksıda yetiştirip balkonlarda saklarlar. En çok tercih edilen renk olarak bir renk ismi vermek mümkün değildir. Çünkü bütün renkleriyle bahçeleri ve evin balkonunu süsleyen ve hoş kokusu olan bir çiçek türüdür.
Akşam Sefası Çiçeğin Bakımı Nasıl Yapılır?
Aynı sefa çiçeğinin bakımı doğru bir şekilde yapılması çiçeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Bir insan hayatı gibi bir bitki türü olan çiçeğinde bakıma ihtiyacı vardır. Eğer ki bitki bahçede yetiştiriliyorsa kış aylarında kökleri sökülüp temizlenerek ilkbahar kadar evde serin bir yerde saklanmalıdır. Ancak balkonda ve saksıda ise buna gerek yoktur. Ev ortamına alınması yeterli olacaktır.
Bakımında sadece köklerinin donmamasını sağlamak yeterli olacaktır. Tohumları kış aylarının başlangıcında toplanarak ilk baharının başlangıcında ise toprağa ekilerek yeni bir bitki elde edilebilir. Akşam Sefası çiçeği fazla sayıda çiçek açar ve tohumunu verir. Tohumları kolay toplanır. Çoğunlukla kendiliğinden yere düşer. Çiçeklerim tohumları karabibere benzeyen siyah renklidir. Tohumlarıyla çoğaltılır. Akşam sefası bitkisinin tohumu ile çoğaltılmasında toprağa ekilen tohumu iki hafta içerisinde yeşereceği için ekimi ve bakımı oldukça kolaydır.
Akşam Sefasının Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Bitkinin ekimi sırasında toprağın filizlenmek için uygun ve yumuşak toprak bir olması gerekli bir unsurdur. Doğru toprak secimi hem bakımı hem de bitkinin gelişip filizlenmesini kolaylaştırmaktadır.
Bitkinin geneli kokusuzdur. Fakat etrafına hoş koku yayan bir bitki olarak, rastlamakta mümkündür. Özellikle akşam vaktinde çiçek açarken güzel ve hoş bir koku yayarlar. Bitkinin bazı türleri yemeklik olarak yetiştirilirken bazı çeşitleri ise bahçelerde ve evlerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Genellikle tercih edilen ise süs bitkisi olanıdır. İnsanların en çok tercih ettikleri de bahçelerinde süs bitkisi olarak yetiştirmeleridir. Ayrıca bu bitki sağlık açısından da faydalı olduğundan en çok tercih edilen bitki türüdür.
Akşam Sefası Çiçeği Nasıl Sulanır?
Akşam sefası çiçeği sulama ihtiyacı duyulduğunda bu bitki sulanmalıdır. Özellikle sıcak havalarda haftada üç kez sulanmasına önem verilmelidir. Akşam Sefası çiçeği normal havada iki günde bir sulanır. Saksıda yetişen çiçekler için özellikle yaz aylarında bu sulama miktarı artırılabilir. Kış aylarında ise sulama suyu oda sıcaklığında olmalıdır. Saksıdaki bitkileriniz için oda sıcaklığına getirilmiş suyu tercih edebilirsiniz.
Akşam Sefası çiçeğini sularken doğru sulama koşullarında çiçeklerin üstünden su verilerek kırılma olasılığına karşın, bitkinin dipten sulanmaları önerilmektedir. Akşam sefası çiçek köklerinin aşırı sulanması sonunda ise çiçeklerin eğilmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı akşam sefası bitkisi sulanırken dikkatli ve ölçülü sulanmasında fayda vardır. Fazla sağlandığında bitkinin köklerinde çürüme oluşabilir. Ölçülü bir şekilde sulanması daha doğrusudur.
Akşam Sefası Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Akşam Sefası çiçeği görünüm olarak güzel olduğu kadar birbirinden güzel yararları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi olan sağlık için bir çok faydası vardır. Bu faydaları aşağıdaki gibidir.
● İştahsızlık durumuna iyi gelir,
● Adet düzensizliğine iyi gelir,
● Akşam Sefası Çiçeği müshil etkisine sahiptir.
● Akşam sefası idrar sorunu bulunanlar içinde iyi bir etkiye sahiptir.
● Akşam Sefası Çiçeğinin terletme özelliği bulunur. Terleme ile vücutta ki yağları yakar.
Akşam Sefası Çiçeği ağrı kesici olarak da kullanılır. Sağlık açısından ve her konuda yararlı olan bu bitkinin yetiştirilmesi ve bakımı oldukça kolay olduğundan, oldukça tercih edilen bir bitki çeşididir.
Akşam Sefası Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Akşam Sefası çiçeğinin yetiştirilmesi diğer çiçeklere göre en kolay çiçeklerden birisi olarak bilinir. Bir çok iklim koşuluna karşı dayanıklı olması da onun yetiştirilmesini kolaylaştıran bir başka unsurdur. Ancak zahmetsiz olan akşam sefası çiçeğin en sağlıklı şekilde yetişmesi için yapılması gereken bir çok şey vardır. Akşam sefası çiçeği, her akşam çiçek açıyor olsa da güneşi daha çok sever bu yüzden onları güneşli bir ortamda tutarak daha fazla verim alabilirsiniz. Ek olarak su geçirebilen toprak türleri kullanılarak çiçeğin yetiştirilmesi durumunda çok daha iyi sonuç verebilir.
Akşam Sefası Saksıda Yetişir mi?
Aynı sefa çiçeği, çoğalan bir bitki olduğundan yetişme alanının geniş olması tercih edilir. Bu bitkinin yetiştirilmesi için en güzel ortam bahçe ortamı veya geniş alanlardır. Fakat bitki saksıda da yetiştirilir. Bitki saksıda yetiştirilirken özellikle sıcak yaz aylarında çok fazlasıyla su ihtiyacı duyarlar. Saksıda yetiştirilen akşam sefası bitkisi direk olarak güneşte çok uzun süre bırakılmamalıdır. Arsız bir çiçek olmasından dolayı saksıda yetiştirilmesi zor bir çiçektir. Fakat zor olmasına rağmen yine de saksıda yetiştirmek mümkündür.
Akşam Sefası bitkisini saksıda yetiştiren çok insan vardır. Bitki hızlı büyüyen bitki olduğundan dolayı geniş ve bir büyük saksıya ekilmesi daha doğru olacaktır. Bu bitkinin kökleri daha fazla uzamadığı için saksının derinliğinin çok olmasına da gerek yoktur. Saksının su deliklerinin olduğundan da emin olmak gerekmektedir. Saksıda eğer su deliği olmazsa suyu içine alamadığından bitki suyu gelişmediğinden susuz kalabilir.
Akşam Sefası Tohumu Ne Zaman Ekilir?
Akşam Sefası çiçeği tohumunun ekim zamanı ilkbahar yaz döneminde her zaman yapılır. Bu çiçek bahçe, açık tarla ve saksıya ekilir. Bu tohumun ekerken ekim mesafesi olarak sıra arası 10 cm ve sıra üzeri 5 cm mesafede ekilecek derin ise tohum çapının 2 veya 3 katı derinliğinde olacak. Bu çiçeğin tahmini çimlenme süresi 10 ve 15 günde çimlendiği görülür. Çimlendirme toprağı çok kuru veya sulu olmamalı, hafif nemli olmalıdır. Işık gören bir yerde çimlendirme yapılmalıdır. Akşam Sefası çiçek tohumunu aldığınızda dikmeden önce nemli bir bezle veya tülbent içerisinde 24 saat bekletilir. Bu şekilde içine suyu alan tohumların çimlenmesi daha hızlı olacaktır.
Akşam Sefası ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Tohumları aynı gün içerisinde dikmeyeceksiniz. Serin bir ortamda muhafaza edilmesi gerekir. Satın aldığınız ve edemediğiniz çiçek tohumunu buzdolabında kilit poşet içerisinde meyve saklama rafında muhafaza edebilirsiniz. Akşam Sefası çiçeğini ilaçlama yapmak istediğinizde kimyasal ilaçlama yerine organik karışımların kullanılması daha sağlıklı olacaktır. Organik yapılan ilaçlama ile hem de bunu yapan kişiye de bir zararı olmaz. Sağlıklı bir şekilde hem çiçeği korumuş olur. Hem de ilaçlamayı yapan kişinin de sağlığına bir zararı olmaz.
Akşam Sefası çiçeğin güneş ihtiyacının karşılanması ise, gölge veya güneşli alanlarda yaşayabilen bitkidir. Yetiştirileceği bitki verimli olmalıdır. Geçirgen ve suyu süzen iyi drenajlı topraklar tercih edilmelidir. Eğer soğuk bir iklimde yaşıyorsanız kış aylarında mutlaka bulunduğu yerden söküp bitkiyi koruma altına almanız gerekir. Bu bitkinin yaşamı sıcak hava olduğundan, tohumu veya firesini korumak için soğuk havalarda sıcak bir yerde muhafaza etmeniz gerekir.
Akşam Sefası ve Bahçe Düzenlemesi
Akşam sefası çiçeği genelde bütün müstahsil evlerin ön bahçelerinde en çok tercih edilerek yetiştirilen bir bitkidir. Bazı büyük işyerleri özellikle tekstil işyerlerinde olduğu yer konumuyla bahçe düzenlenmesinde en çok ekilen çiçekler arasındadır. Her müstakim evlerde ve apartman dairelerde oturanların balkonlarında akşam sefası çiçeği mutlaka bulunur. Oturulan site olan yerlerde değişik giriş ve ara yerlere çeşit çeşit çiçekler ekerler. Tabi ki bu çiçeği özellikle kıyı giriş yerlere özellikle ekerler. Akşam olduğunda bu çiçeklerin kendisin a kadından dolayı burada oturanlar için çok güzel bir görüntü ve hoş bir kokuda verdiğinden çok beğenilen bir çiçektir.