EKONOMİ HABERLERİ

30. WorldFood Istanbul Açıldı, İlk Günün Son Oturumu Gıda Güvenliğine Odaklandı

Gıda ürünleri ve teknolojileri alanının merakla beklenen uluslararası iş birliği platformu olan WorldFood Istanbul, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ilk günde düzenlenen ikinci oturumda, üretim ve tedarik zincirinde güvenilirlik konusunu konuştu. 

 

Hyve Group tarafından düzenlenen WorldFood Istanbul Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı, 1 Eylül’de TÜYAP’ta kapılarını açtı. Gıda sektörünün uluslararası buluşma noktası olan fuar, sektördeki son ürün, hizmet ve teknolojilerin sergilenmesine, yerli üreticilerin ve girişimcilerin desteklenmesine öncülük ediyor.

 

WorldFood Istanbul 2022; İHBİR ile olan güçlü iş birliği ve ihracatta oldukça etkin bir rol oynayan Alım Heyeti Programı çerçevesinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri (MENA), Balkan ülkeleri, CIS ülkeleri, Güney & Kuzey Amerika ülkeleri, Güneydoğu Asya gibi önemli bölgelerden ağırlıklı olmak üzere 77 ülkeden 600'den fazla davetli satın alma profesyonelini İstanbul’da ağırlıyor.

 

Gıda sektörünün her alanından katılımcı ve ürünlerin yer aldığı, oldukça geniş bir ürün yelpazesini hem satın almacılar hem de ziyaretçilerle buluşturan fuar, toplamda 25 ülkeden 800’e yakın katılımcıya yeni iş birliği anlaşmaları fırsatları sunuyor. 

 

“Gıda Dünyasının Türkiye Buluşması” niteliği taşıyan ve bugüne kadar Türk gıda sektöründeki en son ürün, hizmet ve teknolojilerin sergilenmesine öncülük eden WorldFood Istanbul, oturumların yanı sıra konferans programıyla da sektördeki değişime ve gelişime öncülük ediyor.

 

Balıkesir’de Katma Değerli Üretim, Markalaşma ile Artacak

 

WorldFood Istanbul’un ilk gününde düzenlenen Üretim ve Tedarik Zincirinde Güvenilir Olmak başlıklı ikinci oturumu, Güvenilir Ürün Platformu Başkanı ve Gazeteci Celal Toprak yönetiminde gerçekleştirildi.

 

Oturumda ilk olarak söz alan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir’in gastronomi alanında sahip olduğu güçlü pozisyona dikkat çekti. Şehrin tarımsal açından çok zengin ve güçlü kaynaklara sahip olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

 

“Türkiye’nin ilk turizm belgeli yeri Balıkesir’dir. Ayvalık, Altınoluk, Güre, Akçay turizmin ilk yapıldığı yerlerdir. Bizim keçi peynirimiz, balımız keşfedilmiştir. Diyorlar ya, üreticiden sofraya; bizde uygulanan bir şey bu yaklaşım. Üretim açısından insanın sürekli ürettiği ve doğal olan bir üretim söz konusu. Hedefimiz, markalaşmayı yaygınlaştırarak, katma değerli üretimi geliştirmek. Türkiye’nin tüm gastronomisini koruduğu yer olan Balıkesir’in bu anlamda alacağı yolda çok daha önemli katkılar sunacak.”

 

Gıda Güvenilirliğinde Üç Önemli Başlık: Üretim Koşulları, Lojistik, Arz

 

Ardından söz alan İstanbul Ticaret Odası YK Sayman Üyesi Ahmet Özer, gıda güvenliği konusuna değinirken, “Üretimin güvenilir ve temiz olması gerekir; inanç ve kültürel koşullar doğrultusunda ahlaki çerçevede ve hijyenik üretim olmazsa olmazdır. Bu birincisi. İkincisi sağlıklı bir lojistik ağ gereklidir. Günümüz şartlarında bu anlamda alnın yol anlamlı olmakla birlikte hali hazırda kat edilecek mesafe söz konusudur. Tabii ki üçüncüsü ve en değerlisi arz. Yani talebi oluşturan tüketicilere sunum yapılması… Bu çerçevede de sunum yaptığımız ortamların, mekanların aşırı derecede sağlıklı, hijyenik ortamlar olması gerekmektedir.” sözleriyle, gıda güvenliği konusunda atılacak adımların hem üretici hem de tüketici tarafının bilinciyle istenilen seviyeye geleceğini söyledi.

 

Gıdada Kontrol Sistemi Etkinleştirilmeli 

 

Topkapı Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi ise gerçek anlamda bir gıdanın hileli olup olmadığını saptamanın çok önemli olduğunu söyledi. Gıda ile ilgili düzenlemelerin tutarlı, bilimsel gerekçelere göre yapılması gerekliliğine vurgu yapan Ekşi, “Etkili bir kontrol sistemi olmalı. Gıda da hile yapanın, yakalanacağını bilmesi lazım. Yakalanması için kontrollerin sıkı yapılması lazım. Türkiye’de 700 bine yakın gıda işletmesi var. Üretim yapılan yerlerin yılda 4 kez, satış yapılan yerlerin yılda 2 kez kontrol edilmesi gerekli. Yani bu mevcudiyet doğrultusunda bir sistem kurulmalı. Dolayısıyla Türkiye’de gıda kontrol sistemini biraz daha etkinleştirmek zorundayız. Cezaların caydırıcı olması.” dedi.

 

Ürün Güvenliğinde Sektöre Değer Katanlara Ödül

 

Günün sonunda ise Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak’ın başkanlığını yaptığı; GLADER Başkanı ve Veteriner Hekim Dr. Can Demir, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdürü Dr. Cem Aldağ, Ege Üniversitesi’nde kimyager olan Dr. Pınar Alp ve Gıda Mühendisi, Yönetim Sistemleri Danışmanı ve İSG Uzmanı Özlem Tekin Ercan’ın yer aldığı Seçici Kurul, toplamda 20 firmaya ödüllerle teşekkür etti. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu