EKONOMİ HABERLERİ

Kendi İsteği ile İşten Ayrılan Tazminat Alabilir mi?

Kendi İsteği ile İşten Ayrılan Tazminat Alabilir mi?

Kendi isteği ile işten ayrılan tazminat alabilir mi? Mevcut düzenlemelere uygun olarak, işten ayrılan bir çalışanın kıdem tazminatı talep etme hakkı yoktur.

Kıdem tazminatı, kural olarak, haklı bir sebep olmaksızın kendi isteğiyle işten ayrılan, yani istifa eden bir çalışan tarafından alınamaz.

Emekli Bir Çalışan Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Aslında bu soru net bir cevaptır. Bir çalışan kendi isteğiyle ve isteğiyle istifa ederse, kıdem tazminatı için uygun değildir. Ama bir noktada durum biraz esnektir. Kendi isteğiyle işten çıkarılan bir işçi, normal şartlar altında kıdem tazminatı alamaz, ancak işten ayrılma gerekçesinin haklı bir mazeret olması durumunda, bu durumda Kanun kapsamında kıdem tazminatı hakkı ortaya çıkabilir. Yasaya göre, emekli olan kişi, örneğin kıdem tazminatı almadığı takdirde, şirkete zamanında bilgi vermezse tazminat ödeyebilir. İş Kanunu’na göre, yöneticiye işten ayrılacağı konusunda yazılı bir bildirimi olmayan bir çalışan, bildirim için tazminat ödemek zorunda kalabilir. Bu nedenle, işten çıkarma sürecinde öncelikle yazılı bir açıklama gereklidir. Aksi takdirde, kıdem tazminatı almayacaksınız ve ayrıca bildirim için tazminat ödemeniz gerekecek. Yukarıda belirttiğimiz gibi, bazı durumlarda emekli olsanız bile kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. Şu anda bazı koşullar gereklidir. Örneğin, işyerindeki stresli çalışma koşulları nedeniyle sağlık sorunları yaşıyorsanız ve bunu onaylarsanız, bu durumda kıdem tazminatı almaya hak kazanabilirsiniz. Demek istediğim, bir anlamda, yöneticiniz sizi istifa etmeye zorluyor ya da size baskı yaparak sizi korkutuyor. Bu gibi durumlarda, tazminat hakkı da ortaya çıkabilir, ancak bu durumu yazılı olarak belgelemelisiniz.

Alınan Ücret, iş sözleşmesine uygun olmayan yollarla ve eksik olarak ödenirse, aynı zamanda bir hak meselesidir. Ücretlerin düzenli olarak ödenmemesinin nedeni istifa ise, bu durumda kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. SSK primlerinin ödenmemesi de tazminatın sebebidir. Resmi ve dini bayramlar sırasında Zorunlu Çalışma ve bu iş karşılığında ücret eksikliği kıdem tazminatına hak kazanabilir. Emekli bir çalışan iş sözleşmesini haklı nedenlerle feshederse, muhtemelen alacağı tazminat hakları olabilir. Ancak, emekli bir çalışan iş sözleşmesini haklı bir nedenden dolayı feshetmedikçe, bu durumda kıdem tazminatı için uygun olmayabilir. Askerlik nedeniyle işten çıkarma, emeklilik nedeniyle işten çıkarma, evlenmekte olan kadınların resmi evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde işten ayrılma veya sağlık nedenleriyle istifa etme kıdem tazminatı için uygun olacaktır. Son olarak, kendi isteğiyle istifa eden çalışanların, kıdem tazminatına hak kazanmaları için en az 1 yıl boyunca aynı işyerinde hizmet etmeleri gerektiği belirtilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu