GÜNCEL GELİŞMELER

Çiftçimiz için elimizden gelenin fazlasını yapacağız

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan ve CHP Gemlik İlçe Başkanı Şükrü Aksu’yla birlikte Gemlik Toptancı Zeytin Hali’ni ziyaret etti. CHP heyeti ziyarette Hal Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Kitay’dan müstahsil ve

üreticinin durumu hakkında bilgi aldı ve esnaf ile görüştü.

 

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Gemlik Belediyesi’nin çiftçi belediye vizyonuyla her zaman çiftçiler için elinden gelenin fazlasını yapacağını ifade ederken, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise ilaçta ve gübrede tekelleşmeye dikkat çekti.

 

“Çiftçimizin her zaman yanındayız”

Gemlik Belediyesi’nin çiftçinin hayatını kolaylaştırmak için tüm ekipleriyle seferber olduğunu ifade eden Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, “Göreve geldiğimiz günden itibaren Gemlik Belediyesi olarak çitçi belediye misyonunu üstlendik. Çiftçilerimize sulama hattı yapımı, sulama havuzu yapımı, arazi yollarının her yıl düzenli olarak tesfiye edilmesi, fide desteği, dolu sebebiyle dökülen zeytinlerini iki katı fiyatına satın alınması gibi birçok destekte bulunduk. Şu anda ilçemizde Uludağ Üniversitesi ile ortak yürüttüğümüz çalışmada toprak haritamızı çıkarmak için çalışmalarımız sürüyor. Bu harita, çiftçimize yol gösterici olmasının yanı sıra Gemlik’te profesyonel tarımının altyapısını oluşturacak” dedi. 

 

Müstahsilin yer sıkıntısının da farkında olduklarını belirten Başkan Sertaslan, sıkıntıları çözmek için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

 

“Tarımda tekelleşme sıkıntısı büyüyor”

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise tarımda çiftçilerin en çok ihtiyaç duydukları ürünlerin tekelleşme tehlikesi altında olduğunu ve bu tekelleşmenin çiftçinin zararına olduğunu ifade ederken, “Tarımda girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Çiftçilerin daha kaliteli mahsul elde etmek için kullandığı gübre ve ilaçlar, tekelleşmenin getirdiği dezavantaj ile her geçen gün zamlanıyor. Çiftçiler yüksek fiyatlar sebebiyle ürünlerine yeterli bakımları yapamıyor. Tarımda girdiler dolara, yani dışarıya, yabancı büyük şirketlere bağlı. Türk Lirası ve dolar dengesi çok önemli. Dolar arttıkça fiyatlar artıyor, girdiler zamlanıyor. 2002 yılında 102 milyon zeytin ağacına sahip ülkemizde 1,8 milyon ton zeytin üretilmişken, şu anda hükümet yetkilileri verilerine göre 180 milyon zeytin ağacı olmasına rağmen üretimde düşüş yaşanmış” şeklinde konuştu.

 

“Vergi sistemi adil değil”

 

Türkiye’de toplanan vergilerin 75 – 80’i dolaylı olarak adaletsiz bir şekilde alındığını ve bu oranın başka ülkelerde 20 civarında olduğuna dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Türkiye’de vergiyi toplama sisteminde adalete ve hakkaniyete ihtiyaç var. O yüzden vergi düzeni değişmeli. Vatandaşlardan geliri oranında vergi alınmalı. Kur korumalı mevduat hesabından tek kuruş vergi alınmıyor. Maaş alan işçilerden 27 ile 30 arası vergi kesiliyor. Kur korumalı mevduat sistemini açıklarken vergiye tabi değil dediler. Bu kazanç değil mi?” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu