TEKNOLOJİ HABERLERİ

Server Nedir Ne İşe Yarar?

Server Nedir Ne İşe Yarar?

 

Teknolojik aletlerden bilgisayar veya cep telefonu gibi bir web sitesine girdiğiniz zaman telefonunuza o siteye ait olan kod dosya gibi bilgiler dahil olur. İnsanların en çok merak etmiş olduğu konulardan biri olan bu dosyaların nasıl ve ne kadar hızlı bir şekilde telefona iniyor olmasına server ile anlatıp cevap vereceğiz.

Bunun için ilk önce serverin ne demek olduğunu bilmemiz gerekiyor. Aslında server de tıpkı evlerimizde bulunan bilgisayarlara benzeyen teknolojik bir alettir. Server yapısında bilgisayar gibi bellek ve sabit sürücü gibi işlemler vardır. Ancak bu server yapıları evlerimizde bulunan Bilgisayarlardan son derece güçlü ve donanımlı bir yapıya sahiptir. Server sitesine ait olan bu kodlar saniyeler içerisinde tüm bilgileri ve işlemleri binlerce kişi ile paylaşması gerekmektedir.

Budan dolayı da server yapıları yedi yirmi dört saat aktif ve oldukça etkin bir çalışma içerisinde olmalıdır. Bunun içinde yüksek performans sergileyebilen ve yüksek kalitede donanımlar sunması gerekiyor. Web sitenizi internetten yayımlamak istediğiniz vakit sunucu sahibinden belli bir kısım veya tüm alanı kiralayabiliyorsunuz. Bu sunucular veri merkezi ismi verilen güvenlik önlemleri son safta olan ve çok yüksek hızlı internet bağlantısı sunulan yerlerde bulunmaktadır.

Sucular veri merkezinin büyük olmasına bağlı olarak farklı yerlerde ve alanlarda bulunabilmektedir. Server yerlerinde bir merkezde yüzlerce veya on binlerce sunucunun çalışabilme lüksü vardır. Küçük çaplı hizmet veren yerlere hosting firmaları denirken büyük çaplı hizmet veren yerlere ise dünyanın dört bir yanına yayılmış veri merkezlerinde on binlerce sunucuları bulunabilmektedir.

Hosting firmalar ile çalışma yapacaksanız bu konuda detaylı ve kapsamlı bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Bu araştırma işlemini yaparken hosting fiyatlarında ve özellikleri farklı şekillerde karşımıza çıkar. Ancak bu farklılıklardan biriside hosting çeşitleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Öncelikle ne gibi bir hosting hizmeti aldığınıza karar vermelisiniz. Piyasada bulunan hosting çeşitlerini farklı gruplarda inceleyebilirsiniz. Bu gruplar başlıca

  • Paylaşımlı hosting
  • Kiralık sunucu
  • Bulut sunucu
  • Sana özel sunucu

Başlıca olan bu hosting çeşitlerinden kısaca bahsedecek olursak;

Paylaşımlı Hosting

Adından da anlaşılacağı üzere Paylaşımlı hosting türündeki sunucuya birden fazla kişinin kullanabildiği bir sistemdir. Bu sunucuyu birden fazla kişi paylaşabilir ve bu aynı sunucu üzerinde küçük büyük binlerce ve on binlerce web sitesi barındırılabilir. Site sahiplerinin sunucu üzerinde hiçbir etkisi ve işlemi yoktur. Paylaşımlı hosting işleminde genellikle kısıtlı bit şekilde depolama alanı ve kısıtlı bir şekilde sistem kaynakları bulunmaktadır.

Paylaşımlı Hosting Avantajları

Paylaşımlı hosting fiyatları birden fazla müşteriye bağlı olduğu için daha ucuz bir şekilde belirlenmektedir. Sunucu kısmını hosting firması üstlendiği için teknik kısmı ile kişiler uğraşmaz. Hosting paketini satın aldığını zaman hesabınız anında açılır. İlk satın aldığınız paket karşılamaz ise daha yüksek kapasitede alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu